ACNES Syndroom - buikwandpijn

Ook bekend als: Abdominale intercostale neuralgie 

 

ACNES Syndroom - is een afkorting van Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome.

Het is een aandoening die zich kenmerkt door intens scherpe pijn in/op een klein deel van de buik meestal in de buurt van de navel. De pijn in de buik kan als een messteek worden ervaren en zorgt bij ACNES patiënten voor extreme hinder in het dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 50 mensen met buikklachten, die zich meldt bij de huisarts(post), de diagnose ACNES krijgt (1). 

Met behulp van een test (zie foto hieronder) kan je een inschatting maken of de pijn 'in' de buik zit (ingewanden) of juist ‘op’ de buik (ACNES). Bij deze test wordt het pijnpunt door de therapeut met één vinger aangeraakt. Dan wordt de persoon gevraagd om het hoofd en schouders wat op te tillen, hierdoor spannen de buikspieren aan, en zal iemand met ACNES meer pijn ervaren. Deze test heet de Carnett Sign test.

Symptomen - Veelvoorkomende aanwijzingen en klachten die bij het ACNES syndroom horen:

  • De pijn is vaak gelokaliseerd op de buik in de buurt van de navel, er zijn ook uitzonderingen waarbij de pijn zich meer uit in de zij of aan de achterzijde van de ribbenkast.

  • De pijn of pijnplek, kan je duidelijk met een vinger aanwijzen.

  • Fysieke inspanning verergert de pijn, zoals sporten, opstaan en ook bijv. lachen.

  • Veranderen van houding kan gepaard gaan met veel pijn, bijvoorbeeld bij: omdraaien in bed, verzitten op de bank, uit de auto stappen.

  • De plek op de buik kan dof aanvoelen, de huid bij een lichte strijking wat dovig aanvoelen

  • Strakke kleding zit niet lekker, het liefst doe je een wijde broek aan of open je wat knoopjes.

  • De pijnklachten kunnen chronisch zijn geworden (langer dan 12 weken), wat kan resulteren in andere buikklachten zoals prikkelbare darmen, kortademigheid, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, verhoogde spanning op de buik.

ACNES operatie?

In een samenvattend wetenschappelijk onderzoek uit 2016 is gekeken naar de effecten van operaties bij ACNES (2). Hieruit blijkt dat er een matige succesratio is van de ACNES operaties. De bekeken onderzoeken richten zich voornamelijk op acute pijn en matig of niet op het hervatten van dagelijkse activiteiten en/of sport. Wanneer patiënten alleen pijnvermindering aangeven na de ACNES operatie, wordt deze vaak als ‘succesvol’ beschouwd door de behandelend arts. Regelmatig blijven er nog functionele klachten achter die het dagelijks leven belemmeren en voor terugval zorgen. De patiënten ervaren de operaties en/of injecties niet altijd als succesvol: de technieken zijn soms (extra) pijnlijk, ingrijpend van aard en hebben negatieve uitwerkingen op psychosociale vlakken (uitzonderingen daargelaten).

ACNES behandelen met fasciatherapie - fysiotherapie

De vermoedelijke pathologie van ACNES is een beklemming is van de zenuw, al dan niet veroorzaakt door omliggende fascia (bindweefsel). Deze beklemming in het bindweefsel kan heel goed zonder injecties of operaties behandeld worden. Bij onze conservatieve behandeling beïnvloeden wij de omliggende fascia met specifieke technieken. Daarbij besteden we ook aandacht aan de lichamelijke en mentale gevolgen van de intense en vaak langdurige pijn aan de buik. Uit de ervaringen van onze patiënten en vanuit de Stichting ACNES (3) blijkt dat de mentale gevolgen van de chronische buikpijn, in combinatie met een langdurig traject van meerdere invasieve onderzoeken/operaties, niet onderschat moet worden. Ook is het duidelijk dat de conservatieve behandeling van ACNES weinig publiciteit kent. Dit heeft Roel Schenk - fasciatherapeut en manueel therapeut i.o. bij de Singel Fysiotherapie - gemotiveerd om een blog geschreven over hoe een conservatief behandeltraject er uitziet. 

  • Fasciatherapie: Met name de ‘Fascia Gliding’ en Fascia-ACNES technieken kunnen het bindweefsel/ de fascia in en rondom de waarschijnlijke verkleving in de buikwand losser maken. Met deze techniek beweegt de therapeut met de vingers het bindweefsel in het gebied met een vooraf bepaalde richting, hoeveelheid druk en gedoseerde traagheid. Bij een correcte uitvoering reageert het bindweefsel door ‘losser’ te worden.

  • Pijneducatie: Uitleg over welke factoren een rol spelen bij het ervaren van pijn. En hoe je kan omgaan met pijnprikkels en het doseren van activiteiten om weer in beweging te komen.

  • Graded Activity/Exposure (opbouwen in fases): Naast het fysiek behandelen van de specifieke pijnplek op de buikwand is het  belangrijk om aandacht te besteden aan het ontstane gedrag wat hoort bij intense pijnervaring. Naarmate je meer bewegingsvrijheid krijgt doordat de verkleving steeds losser wordt, is het van belang om deze vrijheid te kunnen verkennen middels bewegen. Met een veilig gevoel kunnen bewegen is hierbij een belangrijk middel om weer meer vertrouwen te krijgen in je lichaam en de focus van de pijn te verschuiven. Dit zal het lichaam op haar beurt meer doen ontspannen wat de schuif- en trekkrachten op de verkleving ten goede komt en zo het verdere herstel zal bevorderen.

Herkenning?

Blijf er niet mee zitten, maar neem contact op voor een intake. Bij de Singel Fysiotherapie heeft Roel Schenk zich gespecialiseerd in het behandelen van ACNES. Hij past deze behandelmethode sinds 2019 met succes toe en zal - na een uitgebreide intake en onderzoek - de mogelijkheden van deze behandelmethode met je bespreken. 

1) Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome : epidemiology and surgical management – T. Van Assen 2015 – Universiteit van Maastricht, Nederland; 

2) A systematic review of the treatment for abdominal cutaneous nerve entrapment syndrome – Jelmer E. Oor, M.D.*, C¸agdas Unlu, M.D., Ph.D., Eric J. Hazebroek, M.D., Ph.D. , The American Journal of Surgery 2016;
3) Stichting ACNES - https://www.stichtingacnes.nl;