top of page

Chronische vermoeidheid

“ Vermoeidheid…… een fenomeen met meerdere oorzaken”

 

Verschillende oorzaken van vermoeidheid:

1. De laat-naar-bed vermoeidheid

2. De inspannings-vermoeidheid

3. De ziekte-gerelateerde vermoeidheid, chronisch.

4. De geestelijke-vermoeidheid

5. De oncologische-vermoeidheid

 

De laat-naar-bed vermoeidheid
We kennen allemaal het gevoel van suffig, geeuwerig wakker worden nadat we  toch iets te laat ons bed zijn ingerold. Te lang TV gekeken of op je telefoon nog je berichten gelezen waardoor gedachten getriggerd worden en in je hoofd  blijven  rondhangen.
Om het nog maar niet te hebben over het blauwe licht waar je de hele tijd in hebt gekeken en je hersenen juist activeren in plaats van dat je in een rustige state of mind komt. Deze vermoeidheid gaat over als je weer je balans herstelt op tijd, tenzij dit een terugkerend patroon is.
De psychosomatisch fysiotherapeuten helpen je met je slaappatroon te veranderen.

 

De inspannings-vermoeidheid
Deze vorm van vermoeidheid kan ontstaan als we hebben uitgebreid hebben gesport, flink gewandeld, een eind gefietst hebben of geklust. Deze vermoeidheid vindt zijn oorsprong vooral in de spieractiviteit die  energie heeft gevraagd om te kunnen presteren. Voedingsstoffen moeten aangeleverd worden zodat ze verbrand kunnen worden.
Niet alleen de spieren maar ook de organen, zoals longen en hart, dienen gevoed te worden om te kunnen presteren. Deze vorm van vermoeidheid zal opgelost zijn als er voldoende hersteltijd is geweest om de voedingstoffen aan te vullen.
De Fysiofitness zal je hierbij kunnen helpen om gedoseerd je conditie op te bouwen.

 

De ziekte-gerelateerde vermoeidheid, chronisch
Kortdurende ziekten als verkoudheid of griep, zullen vaak gepaard gaan met een fysieke vermoeidheid omdat dit processen zijn die nu eenmaal veel energie vragen van ons lichaam. Ons immuunsysteem, met name de witte bloedlichaampjes, worden geactiveerd om het virus of de bacterie te lijf te gaan en te elimineren. Soms veroorzaakt het hebben van een antibioticum een gevoel van vermoeid zijn.
Zodra de infectie opgelost is verdwijnt meestal ok de vermoeidheid.
Regelmatig wandelen en fietsen is vaak een prima recept voor herstel.

De langdurige ziekten, ook wel Chronisch genoemd, zoals bijvoorbeeld reumatische pijn, longziekten, maag- darmziekten, chronische pijnklachten etc, kunnen als neveneffect hebben dat men vermoeider is dan gemiddeld. Dit vindt zijn oorsprong  in het feit dat chronische ziekten een voortdurende wissel trekken op aan- en afvoer van stoffen die bij de  ontstekingsprocessen vrijkomen. Het opruimen en weer opnieuw opbouwen van nieuw weefsel vraagt veel energie .
De (sport)fysiotherapeut begeleid je graag in het gedoseerd opbouwen van je belastbaarheid.

 

De geestelijke-vermoeidheid
Deze vorm van vermoeidheid zien we vaak bij overspannenheid, uitputting en Burnout.
Daar waar het lichaam gedurende een te lange tijd in toenemende mate  onder een te hoog spanningsniveau heeft gefunctioneerd, zien we dat er tegelijkertijd ook op geestelijk niveau een oververmoeidheid plaats kan vinden.
De duur van de tijd waarin dit proces zich afspeelt is vaak bepalend voor de mate van vermoeidheid in ons hoofd en ons lichaam. Tevens zien we dat op de lange termijn  de factor: onzekerheid en zaken niet meer helder kunnen zien een belangrijke duit in het zakje doen.
Dit niet meer kunnen overzien geeft een gevoel van “ik kan het niet meer” wat weer tot een soort van apathie kan leiden. Dit laatste kenmerkt zich als: geestelijk moe zijn of een moe-gevoel hebben door het niet meer weten hoe het dan anders moet.
Binnen de psychosomatische begeleiding werken we naar balans toe in de cirkel van denken- voelen- doen en leren om te gaan met gevoelens van angst en spanning

 

De oncologische-vermoeidheid
Dit is een geheel en alleen bij kanker horende vermoeidheid.
Wanneer mensen kanker hebben of hebben doorgemaakt worstelen zij meestal met een diepe fysieke en mentale vermoeidheid welke zich op  een geheel eigen vorm manifesteert.
Hun leven is al niet meer zoals ze in staat waren het te leven, maar door deze vermoeidheid voelen ze zich  vaak nog meer belemmert om weer een nieuwe wijze  leven op te pakken. Wat veel frustratie teweeg kan brengen en zelfs verzet. Dit laatste kost weer negatieve energie en houdt de cirkel van vermoeidheid in stand.
Oncologische revalidatie is gespecialiseerd om met deze specifieke klachten om te leren gaan.


Lees meer...

 

 

Terug naar alle klachtenbeelden

 

 

bottom of page