Artrose
Artrose
Artrose is een aandoening van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten.
Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. Artrose tast niet alleen het kraakbeen/bot aan, maar bv ook het gewrichtskapsel en -banden.
De aandoening is chronisch, maar met gerichte bewegings- en leefstijladviezen en spierversterkende- en stabiliserende oefentherapie kan veel winst behaald worden. Gelukkig betekent artrose dus niet dat je altijd pijnklachten hebt
​
Bron: ReumaNederland
​
De klachten van artrose:
Pijn is vaak de eerste klacht, maar door goede omgang met de klachten is hier meestal veel aan te doen.
Door artrose kun je in de loop der tijd allerlei klachten krijgen.
· Pijn
· Stijfheid
· Spierzwakte
· Instabiliteit van het gewricht
· Krakend geluid bij bewegen
· Minder gemakkelijk bewegen
· Ontsteking van het gewricht
· Een afwijkende stand van de knie
· Moeheid
· Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven
De behandeling van artrose
Om de diagnose artrose te stellen is geen röntgenfoto nodig. Een arts of fysiotherapeut kan meestal op basis van je klachten vaststellen of die worden veroorzaakt door artrose.
​
Begeleid oefenen
Fysiotherapie kan je helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen bij artrose. Samen met jou wordt er bekeken wat de mogelijkheden zijn en welke behandeldoelen we willen bereiken.
Over het algemeen zijn voorlichting, advies en oefentherapie het belangrijkste bij de behandeling van heupartrose en knieartrose.
Fysiotherapie helpt net zo goed als medicijnen (en soms zelfs beter) en je hebt geen last van vervelende bijwerkingen.
In onze praktijk zijn Margriet van Goeverden en Marjolein Kristiansen de fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van patiënten met artrose.
​
​
Terug naar alle klachtenbeelden
​
Bron: ReumaNederland