Parkinson

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Het kan iedereen overkomen, zoals bijvoorbeeld prins Claus, de bokser Mohammed Ali en zangeres Jerney Kaagman. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex.

 

Voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinsonsymptomen hetzelfde. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen. Dat komt door een beschadiging van de zenuwcellen die dopamine aanmaken. De oorzaak van die beschadiging is helaas nog onbekend. Dopamine, een zogenaamde neurotransmitter, is nodig om signalen door te geven van de ene naar de andere hersencel. Het tekort aan dopamine kan problemen geven bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, omdraaien in bed en praten. Ook kunnen geheugenstoornissen, slaapproblemen, depressies, concentratieproblemen en persoonlijkheidsveranderingen optreden.


Voorbeelden van symptomen die met bewegen te maken hebben:
• Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
• Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen

  (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
• Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
• Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
• 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan

   de vloer blijven plakken

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed, kunt u veel baat hebben bij fysiotherapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt of als u nek- of schouderklachten heeft. Contact met de fysiotherapeut is ook zinvol als u vaker valt en juist geneigd bent om minder te bewegen. Dat is begrijpelijk. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, verstopping of problemen met uw hart. 

 

Parkinson in Coronatijd

Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het op dit moment niet mogelijk om deel te nemen aan beweeggroepen. Omdat het erg belangrijk is om wel in beweging te blijven, zijn er verschillende initiatiefnemers die u hiermee willen helpen. Informatie Corona en Parkinson

 

Sandra van den Berg is de deskundige op het gebied van Parkinson binnen de Singel Fysiotherapie. Onze praktijk is lid van Parkinsonnet: www.parkinsonnet.nl  

 

Lees meer... 

 

 

Terug naar alle klachtenbeelden