top of page

multiple sclerose (MS)

Wat is MS?

MS  is een ziekte waarbij de beschermende isolatielaag (myeline) rond het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen) aangetast wordt. Om nog onbekende redenen ontstaan er ontstekingen die het myeline aantasten en daardoor kunnen de zenuwen minder goed hun werk doen. Het gevolg is dat er klachten ontstaan zoals pijn stijfheid , veranderd gevoel of krachtsverlies. Soms verdwijnen de klachten weer. Het kan ook zijn dat de ontstekingen zo heftig zijn dat de klachten niet meer volledig verdwijnen.

 

Welke klachten ontstaan is afhankelijk van de locatie van de ontstekingen. Bij ontstekingen in het ruggenmerg bijvoorbeeld kan er krachtsvermindering in een been ontstaan waardoor het lopen moeilijker gaat of het gevoel in de benen en/of een deel van de romp anders is. Ook kunnen er problemen met de coördinatie, spierzwakte, pijn, verminderd zicht en geheugenproblemen zich voordoen. Het is van persoon tot persoon verschillend hoe vaak ontstekingen optreden, waar ontstekingen ontstaan en hoe ernstig deze zijn.                                    

Odette Wiggers, Maite Rodal, en Elsemarie de Boer zijn de deskundigen op het gebied van MS binnen De Singel Fysiotherapie. Onze praktijk is aangesloten bij MS Zorg Nederland.

We werken zowel op de locatie op de Lusthoflaan, als op de Bronkhorststraat.

Lees meer... 

 

 

Terug naar alle klachtenbeelden

bottom of page