top of page

reuma

Een reumatische aandoening betreft meestal een chronische aandoening, welke samen kan gaan met bewegingsklachten en pijn. Van nature heb je de neiging om minder te gaan bewegen en activiteiten op te geven. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor je dagelijkse functioneren op het gebied van werken, sporten, studie, huishouden en sociale contacten. “Toch in beweging blijven”. Als je dat niet doet, gaan de spierkracht en de stabiliteit van gewrichten en je conditie verder achteruit waardoor bewegen nog meer pijn gaat doen. Goede fysiotherapie kan pijn en ongemak verminderen.

In de meeste gevallen betreft het een actieve benadering met individuele oefentherapie, in enkele gevallen ondersteund door het losmaken van gewrichten middels rustig bewegen door de therapeut.

 

Bij de Singel Fysiotherapie is Margriet van Goeverden aangesloten bij het Reumanet, een netwerk van praktijken die samenwerken met en geschoold worden vanuit het LUMC en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van reumatische aandoeningen. 

 

Naast veel voorkomende diagnoses als artrose ('gewrichtsslijtage') en reumatoïde artritis ('gewrichtsontstekingen') zijn er ook veel minder bekende aandoeningen zoals Bechterew, SLE, Sjögren, fibromyalgie, artritis psoriatica en sclerodermie. Een gespecialiseerde fysiotherapeut in reuma kan duidelijkheid geven over je aandoening en wat je er het beste aan kan doen.Het is dan ook belangrijk om met een uitgebreid vraaggesprek te beginnen waarin je samen met de therapeut onderzoekt wat de hulpvraag is. “Welk probleem is voor jou belangrijk en welk doel stel jij jezelf om te bereiken”? Daarna vindt een lichamelijk onderzoek plaats afgestemd op die hulpvraag. Vervolgens wordt samen gekeken hoe de therapie eruit gaat zien. Dit kan zijn advies over een hulpmiddel bij het lopen, intensievere revalidatie na een gewrichtsvervangende operatie, het bijstellen van thuisoefeningen, advies over gezond bewegingsgedrag met jouw klachten of het sterker maken van de beenspieren zodat je makkelijker de trap op kunt.  

 

Voor meer info: www.reumanetnl.nl en www.reumafonds.nl

 

Voor de behandeling is het wenselijk dat je een verwijzing van de behandelend specialist of huisarts hebt in verband met het kunnen opvragen van medische gegevens die van belang kunnen zijn voor de behandeling.

 

 

Terug naar alle klachtenbeelden

 

 

 

 

 

 

bottom of page