top of page

dry needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald.

 

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee
kortdurend in de spier(knopen) wordt geprikkeld.

 

Bij de Singel Fysiotherapie zijn Stefen van Giezen en Bregje Vriend de deskundigen voor de dry needling behandeling. Deze methode past in de reguliere fysiotherapeutische behandeling. Als je aanvullend verzekerd bent vallen de kosten voor dry needling hier gewoon binnen.


Wat is een triggerpoint?

Dry needling werkt op specifieke punten, zgn: ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten.

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Acuut - bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk.

Chronisch: door een langdurig verkeerde houding.

Langdurige overbelasting van bijv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI)

Overbelasting / blessures bij sporters.

Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia.

Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gips.

Psychologische factoren zoals stress en depressie.

Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk of operatie).

Slaaptekort.

Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

 

Hoe voelt ‘dry needling’ aan?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Je krijgt daarna oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde toestand te kunnen behouden.

 

Meer informatie op www.dryneedling.nl of Dryneedlingtherapeuten

 

 

Terug naar alle specialisaties

bottom of page