top of page

fasciatherapie

Fasciatherapie is een nieuw krachtig concept om bindweefsel (fascia)problematiek binnen het houdings- en bewegingsapparaat te diagnosticeren en te behandelen. Deze behandeling bestaat uit een combinatie van een specifiek onderzoek, manuele en instrument-assisted technieken en functionele training.

 

Wat is fascia?

Fascia wordt gedefinieerd als al het bindweefsel in het menselijk lichaam. Fascia is overal terug te vinden, om elke spiervezel, elk ligament en elk orgaan.

Het fasciale netwerk is plastisch, dat wil zeggen het veranderd op basis van de mate en manier waarop het belast wordt. Fascia één van de best communicerende systemen in het lichaam. In fascia zitten zeer veel sensorische (gevoels-)zenuwen,  zelfs 10x zo veel als in spieren.

 

Fasciaketens:

Het fasciale netwerk is door het gehele lichaam met elkaar verbonden in ketens.

In het dagelijks leven lukt het namelijk niet om een beweging met 1 spier te maken. Lange spier- en bindweefselketens zorgen dat een dagelijkse (functionele) beweging goed verloopt. Verstoringen in lokale spieren geeft veranderingen in de gehele keten. Via het fasciale netwerk die door het hele lichaam lopen zie je vaak weer storingen (stijfheid, pijn) op andere plekken in het lichaam.

 

Stefen van Giezen en Bregje Vriend zijn de fasciatherapeuten bij de Singel Fysiotherapie.

 

Stoornissen in de fascia: 

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints, bindweefselverhardingen en -verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid.

 

Fascia onderzoek:

De plaats waar de pijn ervaren wordt is lang niet altijd ook de plaats waar de eigenlijke oorzaak ligt, dit gaat met name op bij langdurige of recidiverende klachten. Onderzoek van het het hele lichaam, hele fasciale systeem zal daarom nodig zijn om het probleem boven water te brengen.

 

Fascia therapie:

Wanneer de verstoringen gelokaliseerd zijn, zal door middel van specifieke behandeltechnieken de verstoringen in de fascia opgeheven worden, waarna ook de musculaire balans hersteld kan worden. De meest effectieve technieken uit verschillende, op fascia gerichte, behandelmethoden zijn gecombineerd tot een nieuw totaalconcept.

 

Gezond fascia:

Balans tussen voldoende bewegen - ontspannen - water drinken.

Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascie geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door veel water te drinken houdt je je bindweefsel dus soepel.

 

Voldoende gevarieerd bewegen zorgt ook voor hydratie (bevochtigen) van het bindweefsel. Tevens zorgt bewegen voor het verglijding tussen de verschillende lagen van de fascie. Bewegen richting de uiterste posities (sporten/rekken/yoga) is belangrijk voor het mobiel houden van gewrichten, spieren én bindweefsel.  

 

De laatste component is ontspanning. Als de ademhaling rustig is is er nauwelijks verhoogde spier- en bindweefselspanning. Daarmee wordt de kans op klachten aanzienlijk verminderd.

 

Conclusie: Door voldoende gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en te ontspannen houd je je fascie dus gezond!

   

Terug naar alle specialisaties

moleculen Bio
bottom of page