oncologische nazorgprogramma (voorheen herstel & balans) 

Op weg naar een nieuwe balans

De ziekte kanker heeft vaak grote gevolgen.

Tijdens en na de behandeling van kanker kunnen mensen last krijgen van allerlei klachten zoals pijn, vermoeidheid, neerslachtigheid, lymfoedeem, angst of onzekerheid. Deze klachten hebben invloed op het dagelijks functioneren en op de kwaliteit van leven.

Bij de klachten die optreden spelen vaak meerdere factoren een rol:

 • Medische factoren van de ziekte zelf, de behandelingen zoals operatie, chemotherapie en / of bestralingen

 • Lichamelijke factoren zoals verlies van conditie en kracht

 • Psychische factoren zoals stress / spanningen, onzekerheid,  angstig of verdrietig zijn, het liefst weer ‘normale’ dingen willen doen maar (nog) niet kunnen, ‘s nachts niet kunnen slapen, geen vertrouwen (meer) hebben in het eigen lichaam.           

 

Hoe pak ik mijn leven weer op?

Na de behandelingen in het ziekenhuis staat deze vraag vaak centraal. Daarnaast zijn er vele praktische vragen als: 

 • Hoe kan ik aan mijn conditie werken?

 • Hoe ga ik om met mijn vermoeidheid?

 • Hoe kan ik weer verantwoord aan het werk?

  Hoe leer ik mijn grenzen kennen en te respecteren ?

  Hoe ga ik om met mijn angst en onzekerheid?

  Hoe kan lymfoedeem herkend en behandeld worden?

  Wat kan ik doen aan de gevolgen van littekens en de beperkingen door de operatie?

 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die behandeld zijn voor kanker baat hebben bij therapie waarin aandacht wordt gegeven aan zowel de lichamelijke klachten als aan de psychische factoren. Aan beide wordt in onze behandelingen aandacht gegeven met als doel het werken aan herstel.

 

Therapeuten

Bij de Singel zijn Henk van der Stegen en Marion Velthausz de therapeuten die individuele trajecten begeleiden en Herstel & Balans geven. Petra Gielink is de oedeem-fysiotherapeute.

 

Hoe gaan wij te werk?

Tijdens de intake brengen we in kaart wat de klachten zijn en welke hulpvraag er is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten en er wordt een conditietest afgenomen. Aan de hand van deze gegevens worden samen met u de behandeldoelen opgesteld.

Welke methodieken gebruiken we?

 • Lichaamsgerichte oefeningen

 • Spelactiviteiten

De therapie is erop gericht om op een verantwoorde manier aan de conditie te werken, om de eigen kracht weer te ervaren en de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Aandacht voor (het risico op) lymfoedeem

Bij de medische behandeling van kanker kan beschadiging van weefsels leiden tot een hoger risico op het ontstaan van lymfoedeem. Door operaties, bestralingen en verwijdering van lymfklieren  is de afvoermogelijkheid van vocht beperkter en kan er lymfoedeem ontstaan in de omringende weefsels.  Voorbeelden zijn zwelling in de borstregio of in de arm na borstkanker of in het bekken en de buik of in het been na gynaecologische kanker. Maar ook bij kanker aan het hoofd of de hals kan lymfoedeem en verharding van weefsel ontstaan Tevens kunnen littekens pijn geven en leiden tot bewegingsbeperkingen. Deze klachten kunnen  een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en op de kwaliteit van leven.

 

Wat kunnen we doen?

Vroeg opmerken en herkennen van de (beginnende) klachten is belangrijk om erger te voorkomen. De oedeemfysiotherapeut kan u voorlichten en advies geven kort na de operatie of bestraling om  het risico op lymfoedeem te beperken. In beweging blijven is altijd belangrijk en dit zal het lymfoedeem niet verergeren wanneer u door een fysiotherapeut hierin begeleid wordt.

Indien er al sprake is van vochtophoping of lymfoedeem  kan de oedeemfysiotherapeut u verder adviseren en behandelen.

 

Herstel & Balans

In onze praktijk draait al meer dan tien jaar het programma Herstel & Balans (www.herstelenbalans.nl). Met deze ervaring in huis kunnen we een programma op maat aanbieden. In onze praktijk kunt u individueel begeleid worden of aan een groepsprogramma deelnemen.

 

Terug naar alle klachtenbeelden

 

 

© 2020 - De Singel Fysio - Lusthoflaan 2 Leiden | 071-5216525 Openingstijden

Aangesloten bij het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie | Disclaimer | Privacy

Naar de site van de Fysiotherapeut
 • Facebook - Black Circle